Składniki:
300g makaronu
300g krewetek tygrysich
250g pomidorków koktajlowych
50ml
białego wytrawnego wina
4 ząbki czarnego czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól,
pieprz, papryka wędzona
Sposób przyrządzenia:
2 ząbki czosnku posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek
Dodaj
obrane krewetki, pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki i podsmaż je 3-4 min do zmiany koloru krewetek.
Dodaj posiekane 2 ząbki czarnego czosnku i przyprawy
Wlej
białe wino i poczekaj aż odparuje.
Na patelnie z krewetkami przełóż makaron, wymieszaj składniki i przełóż danie na talerz.
Posyp pietruszką.
PORCJA DLA 4 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 30MIN
Makaronowe wstążki z łososiem
Składniki:
300g łososia surowego
1 por
300 ml śmietany 18%
100 ml
białego wina wytrawnego/ półwytrawnego
3 ząbki czarnego czosnku
łyżka oleju
Makaron wstążki
sól, pieprz, zioła do smaku
listki rukoli do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Ugotuj makaron
Wyczyść
pora, pokrój na krążki i sparz gorącą wodą
Łososia pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, następnie podsmaż 3-4min
Zdejmij łososia z patelni na
pozostałym tłuszczu podsmaż pora.
Dodaj śmietanę, czarny czosnek i wino.
Dopraw do smaku do zagotowania
Makaron
wyłóż na talerz, polej sosem, a na wierzch ułóż kawałki łososia.
Całość udekoruj listkami rukoli.
PORCJA DLA 4 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 20MIN
Kurczak z pieczarką brunatną i batatami
Składniki:
pierś z kurczaka
6 sztuk brunatnej pieczarki
4 ząbki czarnego czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sos sojowy
bataty
Sposób przyrządzenia:
Bataty
pokrój jak na frytki
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż
Natrzyj kurczaka czarnym czosnkiem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki,
oliwą z oliwek, sosem sojowym i pieprzem
Pokrojone pieczarki ułóż na zamarynowanej piersi, bataty luźno wyłóż w drugiej część naczynia całość skrop oliwa z oliwek
Wstaw
do nagrzanego piekarnika na 180 C i piecz 30 minut.
PORCJA DLA 2 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 40MIN
Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5
szklanki mleka
główka czarnego czosnku
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki skrobiemy, gotujemy, następnie studzimy i przepuszczamy przez praskę.
Dodajemy mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, kakao mleko i rozgnieciony czarny czosnek,
chwilę wyrabiamy ciastko.
Formujemy wałki i kroimy ja na maniejsze kluski.
Wrzucamy do wrzącej osolonej wody. I gotujemy do wypłynięcia.
Podajemy
z dowolnym sosem na słodko lub na słono.
PORCJA DLA 4 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 40MIN