Makaron ryżowy z warzywami
Składniki:
1 cukinia
1 bakłażan
1 spora cebula
2 papryki
4
pomidory
2 ząbki czarnego czosnku
0,5 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz, wędzona papryka
Sposób przyrządzenia:
ugotuj makaron
pomidora sparz i obierz ze skórki
warzywa pokrój w kostkę
cebulę posiekaj i podsmaż w garczku
do zarumienienia
następnie dodaj pokrojone warzywa, grubo pokrojony czarny
czosnek zalej sokiem pomidorowym.
Dodaj
sól, pieprz i wędzoną paprykę i duś do zmięknięcia warzyw.
wyłóż na talerz makaron ryżowy i polej sosem.
PORCJA DLA 4 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 20MIN
Składniki:
1 dynia Hokkaido
400 ml mleka kokosowego
300 ml bulionu warzywnego
4
pomidory
3 ząbki czarnego czosnku
3 łyżki pestek dyni
Sposób przyrządzenia:
Dynię
pokrój w grubą koskę, pomidory w połówki wyłóż na blaszce do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i piecz w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.
Mleko kokosowe podgrzej
razem z bulionem dodaj czarny czosnek, podpieczoną dynie i pomidory.
Zagotuj i zmiksuj na gładki krem.
Na suchą rozgrzaną
patelnie dodaj pestki dyni i praż parę minut
Przelej zupę krem na talerz i udekoruj pestkami dyni.
PORCJA DLA 4 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 30MIN
Składniki:
Sałata lodowa
Pomidorki koktajlowe
Czerwona cebula
Papryka
żółta i czerwona
1 szt czarnego czosnku
Brzoskwinie w puszce
Koperek
Majonez
Jogurt naturalny
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozerwij sałatę lodową na mniejsze kawałki
Pokrój
warzywa i brzoskwinie
Połącz składniki z ząbkami czarnego czosnku, solą i pieprzem
Przygotuj sos: 1:1 majonez i jogurt naturalny
PORCJA DLA 2 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 15MIN
Kotlety jaśminowe z czarnym czosnkiem
Składniki:
100 g ryżu jaśminowego
1 litr bulionu
1 cebula
bułka tarta
garść posiekanej pietruszki
1 szt czarnego czosnku
szczypta kurkumy
1 jajka
olej
1 awokado
sól, pieprz
sałatka Colesław
Sposób przyrządzenia:
Ryż płuczemy
i moczymy 15 minut w zimnej wodzie.
Gotujemy w bulionie, odcedzamy i studzimy.
Posiekaną drobno cebulę, pietruszkę, jajko, ryż, kurkumę, sól, pieprz
i rozdrobniony czarny czosnek dokładnie mieszamy.
Smażymy na głębokim oleju do czasu zrumienienia.
Przekrój awokado, usuń pestkę,
wydrąż łyżką część miąższu, wlej jajko, oprósz solą i piecz w rozgrzanym piekarniku 180 stopni przez około 8-10 min, tak aby białko się ścięło a żółtko pozostawało płynne.
PORCJA DLA 2 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 40MIN